Ma-Vr: 09:00 - 17:00
  • Nederlands
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch

Feiten Armenië

In Armenië spreekt men Armeens en de taal bestaat uit een geheel eigen alfabet. De hoofdstad van Armenië is Yerevan, een van de oudste steden ter wereld –zelfs ouder dan Rome. Het land is 29.800 km2 groot. Het bedraagt het wel een mooie lijst aan UNESCO-monumenten en men kan er de mooiste natuur vinden. De regeringsvorm is een republiek en de regering zetelt in de hoofdstad, aan het Republieksplein. Het inwonersaantal is 3.262.200 (2010), maar de Armeense diaspora telt ongeveer 10 miljoen. De hoogste berg is op dit moment de Aragats (4.090m).

De vlag van Armenië bestaat uit de kleuren rood dat staat voor het Armeense bloed dat vergoten is, blauw voor de Armeense lucht, de wil om onder een vreedzame hemel te leven en oranje dat staat voor het abrikozenland met de vruchtbare bodem. Armeniërs staan bekend om hun gastvrijheid, het samen delen en het samen zijn.

Klimaten in Armenië

Armenie heeft een echte landklimaat, dus ook duidelijk vier seizoenen. Toch heb je wel grote verschillen in temperaturen in de gebieden vanwege de verschillen in hoogtes.

Klik op een klimaat om meer informatie te krijgen

In het najaar heeft Armenië een prachtige gouden herfst! De temperaturen zijn gemiddeld 18 graden. Voor de reis is het belangrijk om zowel T-shirts als een dikke trui en/of vesten mee te nemen, aangezien wij door verschillende gebieden (en hoogtes) reizen. Dus wij adviseren kleding in laagjes.
In de lente is Armenië een paradijs met groene bergen en dalen, de zon schijnt en de temperatuur is gemiddeld 21 graden. Hoog in de bergen ligt nog wat sneeuw. De natuur is in volle bloei en doet iedereen verstelt staan. Er zijn volop dieren te vinden en deze tijd is dan ook extra fotogeniek.
De zomers in Armenië zijn droog en zonnig . De zomerperiode begint in juni en duurt tot ongeveer halverwege september. In deze periode liggen de temperaturen overdag (afhankelijk van de hoogte) tussen de 22 en 37 graden Celsius. Omdat er sprake is van een relatief lage luchtvochtigheid lijkt het in periodes van hitte over het algemeen wat betreft gevoelstemperatuur minder heet dan dat de waarde op de thermometer je doet geloven. Indien hete lucht uit Rusland Armenië kan bereiken, kan dat zomaar een temperatuur van veertig graden betekenen, met uitzondering van de gebieden die boven de vijftienhonderd meter liggen. Met een zonkracht van maximaal 10 tot 11 (het hoogst haalbare) in de zomer is de zon gemeen sterk. De zonnekracht is hier dan vrijwel gelijk aan die in het Caribische gebied. Toch kun je in de zomer ook heerlijk afkoelen in de hoger gelegen provincies.
Na een relatief korte herfst kent Armenië vrij strenge winters. De temperatuur kan dalen tot wel -20 graden. Er is genoeg sneeuw op straat en in de bergen, hierdoor is er mogelijkheid om in Tsaghkadzor te skiën.

Praktische informatie

Visum
Een aanvullend visum is niet nodig tijdens een reis naar Armenië. Aangezien Armenië geen deel uitmaakt van de Europese Unie, is een geldig paspoort wél vereist als reisdocument. Een ID-kaart is dan ook ongeldig.
Elektriciteit
In Armenië worden dezelfde soort stopcontacten gebruikt als in Nederland.
U kunt dus gewoon al uw elektronica meenemen zonder aanpassingen.
Taal
De Armeense taal heeft een eigen schrift, dat in de 5e eeuw door de monnik Mashtots is ontworpen. Net als in alle landen van de voormalige Sovjet-Unie spreken oudere mensen nauwelijks andere talen zoals Engels. De jongere generaties spreken wel steeds vaker Engels. Toch zal u regelmatig taalproblemen tegen het lijf lopen, bijvoorbeeld bij het bestellen in een restaurant of het vragen naar de weg. Deze horen nu eenmaal bij de charmes van het reizen door nog relatief onontdekte landen als Armenië.

Gelukkig is de taal voor onze reisgroepen geen probleem, aangezien de reisleiding u intensief bijstaat in zowel vertalingen als contact met de lokale bevolking. Het is de moeite waard om zelf ook wat Armeense woordjes in te studeren, de lokale bevolking zal dat zeker waarderen. Voor de reis ontvangt u een handige woordenlijst en na wat oefenen zult u snel het enthousiasme van de Armeniërs opmerken.
Valuta
In Armenië betaalt men met de Armeense dram. (1 euro is +- 500 dram) Geld pinnen is mogelijk, pinnen in winkels en supermarkten is over het algemeen ook mogelijk in Yerevan, maar het meest gebruikelijke is contant betalen.
Daarnaast raden we aan grote(re) bedragen eenmalig te pinnen, aangezien geld opnemen € 2,50 per opname kost. Aan transacties via de pinpas zelf zijn geen kosten verbonden. In de meeste dorpen kan men vaak niet pinnen..
Tijdsverschil
Tijdens de zomertijd is het in Armenië 2 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Armenië 3 uur later. In de zomermaanden komt de zon in Armenië op rond 5:30 en gaat onder rond 20:30. Tijdens het voorjaar en de wintermaanden komt de zon op rond 7:00 en gaat weer onder rond 18:30. De gemiddelde dag in het jaar heeft in Armenië zo’n 13 uren daglicht, ongeveer gelijk aan de waarden van Nederland.
Reisverzekering
Onze reizen bieden wij, zoals vele reisbureaus exclusief de reisverzekering. U kan individueel een reisverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij naar keuze. Mocht u hierbij tegen moeilijkheden aanlopen, vragen of hulp nodig hebben, dan helpen wij u uiteraard graag en kosteloos.
Dit geldt ook voor adviezen die op wat voor manier dan ook met de reizen te maken hebben.