Aan de oevers van de rivier de Mtkvari ligt de grootste stad én de hoofdstad van Georgië, Tbilisi. Van de bijna 5 miljoen inwoners van Georgië woont ongeveer 1,5 miljoen in de hoofdstad. Tbilisi is een westerse stad met moderne gebouwen, maar tegelijkertijd is het oude Tbilisi goed bewaard gebleven. In Tbilisi loop je letterlijk in de geschiedenis en in de toekomst.
Tbilisi

Legende

Volgens de legende was het huidige Tbilisi onbewoond en bedekt met bossen en wouden totdat Koning Vakhtang Gorasali (447-502) ging jagen met zijn valk in het gebied in het jaar 458. De valk ving een fazant en beide vielen in de nabijgelegen hete bron. De koning was zo onder de indruk van de ontdekking van deze bron dat hij besloot om op deze plaats een stad te bouwen. De stad noemde hij ‘Tbilisi’, dat betekent: ‘warme locatie’, en verwijst naar de warmwaterbronnen.

Legende

Volgens de legende was het huidige Tbilisi onbewoond en bedekt met bossen tot 458 n. Chr. Koning Vakhtang Gorasali (447-502) ging met een valk jagen in het gebied. De valk ving een fazant en beide vielen in het nabijgelegen hete bron. De koning was zo onder de indruk van de ontdekking van de bron dat hij besloot op deze plaats een stad te bouwen. De stad noemde hij ‘Tbilisi’, dat betekent warme locatie, en verwijst naar de warmwaterbronnen.

Geschiedenis

Tbilisi is in de 5e eeuw na Chr. opgericht en is door de eeuwen heen de hoofdstad van verschillende koninkrijken geweest. De stad ligt in het kruispunt van oost naar west. Het gevolg hiervan is dat de stad een strategisch punt was voor verschillende wereldmachten gedurende de geschiedenis, wat leidde tot vele oorlogen in dit gebied.

 

Vanaf de 12-13e eeuw werd Tbilisi een dominante regionale macht met een bloeiende economie en had een goed ingeburgerde sociale structuur. De stad werd ook een belangrijk literair en cultureel centrum. Deze periode wordt vaak de ‘Georgische Gouden Eeuw’ of de ‘Georgische Renaissance’ genoemd.

 

Dit duurde slechts een eeuw en in 1236 kwam Georgië onder de Mongoolse heerschappij. In 1320 werden de Mongolen met geweld uit het land verdreven en Georgië werd een onafhankelijke staat met Tbilisi als hoofdstad. Na de pest volgden meerdere invallen in het land.

 

Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie ontstond de huidige Republiek van Georgië, maar dat maakte geen einde aan de onrust. In 2003 vond de zogenoemde Rozenrevolutie plaats, wat resulteerde in een stabielere stad met een verbeterde economie en minder invloed vanuit Rusland.

 

Tegenwoordig bloeit de toeristische industrie in deze moderne stad, die nog altijd de eeuwenoude charmes heeft weten te behouden. Een pittoreske architectuur,  levendige kunst en cultuur maken de stad sfeervol en uitnodigend.

 

Geschiedenis

Tbilisi is in de 5e eeuw n. Chr. opgericht en is door de eeuwen heen de hoofdstad van de verschillende koninkrijken geweest. De stad ligt in het kruispunt van oost naar west, daar ten gevolge was het een twistpunt tussen verschillende wereldmachten gedurende de geschiedenis.

Vanaf de 12-13e eeuw werd Tbilisi een dominante regionale macht met een bloeiende economie en goed ingeburgerde sociale structuur. De stad werd ook een belangrijk literair en cultureel centrum. Deze periode wordt vaak de Georgische Gouden Eeuw of de Georgische Renaissance genoemd.

Dit duurde slechts een eeuw en in 1236 kwam Georgië onder Mongoolse heerschappij. In 1320 werden de Mongolen met geweld uit het land verdreven en Georgië werd een onafhankelijke staat met Tbilisi als hoofdstad. Na de pest volgden meerdere invallen. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie ontstond het huidige Republiek van Georgië, maar dat maakte geen einde aan de onrust. In 2003 was de zogenoemde Rozenrevolutie, wat resulteerde in een stabielere stad met een verbeterde economie.

Tegenwoordig bloeit de toerisme industrie in deze moderne stad, die nog altijd de eeuwen oude charmes heeft weten te behouden. Een pittoreske architectuur en  levendige kunst en cultuur maken de stad sfeervol en uitnodigend.

Ter ere van het 1500-jarige bestaan van de Georgisch-orthodoxe Kerk is De Sameba kathedraal gebouwd. De kathedraal met negen kapellen, prachtige tuinen en een ondergrondse sectie is een bezoek meer dan waard!