Feiten Armenië

In Armenië spreekt men Armeens en de taal bestaat uit een geheel eigen alfabet. De tweede taal van het land is Russisch. De hoofdstad van Armenië is Yerevan, een van de oudste steden ter wereld –zelfs ouder dan Rome. Het land is 29.800 km2 groot. Het land herbergt een mooie lijst aan UNESCO-monumenten en men kan er  indrukwekkende natuur vinden. De regeringsvorm is een republiek en de regering is gevestigd in de hoofdstad, aan het Republieksplein. Het inwonersaantal is 2,93 miljoen (2017), maar de Armeense diaspora telt ongeveer 10 miljoen mensen. De hoogste berg is op dit moment de Aragats (4.090m).

De vlag van Armenië bestaat uit de kleuren rood; dat staat voor het Armeense bloed dat vergoten is, blauw; voor de Armeense lucht, de wil om onder een vreedzame hemel te leven en oranje;  voor het abrikozenland met de vruchtbare bodem. Armeniërs staan bekend om hun gastvrijheid, het samen delen en het samen zijn.

Klimaten in Armenië

In het najaar heeft Armenië een prachtige gouden herfst! De temperatuur is dan gemiddeld 18 graden. Voor de reis is het belangrijk om zowel T-shirts als een dikke trui en/of vesten mee te nemen, aangezien wij door verschillende gebieden (en hoogtes) reizen. Dus wij adviseren kleding in laagjes.

In de lente is Armenië een paradijs met groene bergen en dalen, de zon schijnt en de temperatuur is gemiddeld 21 graden. Hoog in de bergen ligt nog wat sneeuw. De natuur is in volle bloei en doet iedereen versteld staan. Er zijn volop dieren te vinden en deze tijd is dan ook extra fotogeniek.

De zomers in Armenië zijn droog en zonnig . De zomerperiode begint in juni en duurt tot ongeveer halverwege september. In deze periode liggen de temperaturen overdag (afhankelijk van de hoogte) tussen de 22 en 37 graden Celsius. Omdat er sprake is van een relatief lage luchtvochtigheid lijkt het in periodes van hitte over het algemeen wat betreft gevoelstemperatuur minder heet dan dat de waarde op de thermometer je doet geloven. Indien hete lucht uit Rusland Armenië kan bereiken, kan dat zomaar een temperatuur van veertig graden betekenen, met uitzondering van de gebieden die boven de vijftienhonderd meter liggen. Met een zonkracht van maximaal 10 tot 11 (het hoogst haalbare) in de zomer is de zon gemeen sterk. De zonnekracht is hier dan vrijwel gelijk aan die in het Caribische gebied. Toch kun je in de zomer ook heerlijk afkoelen in de hoger gelegen provincies.
Na een relatief korte herfst kent Armenië vrij strenge winters. De temperatuur kan dalen tot wel -20 graden. Er is genoeg sneeuw op straat en in de bergen, hierdoor is er mogelijkheid om in Tsaghkadzor te skiën.
Praktische Informatie

Visum

Een aanvullend visum is niet nodig tijdens een reis naar Armenië. Aangezien Armenië geen deel uitmaakt van de Europese Unie is het niet mogelijk om met een ID-kaart te reizen. Een geldig paspoort (minstens 3 maanden na terugkomst) is vereist als reisdocument. 

Elektriciteit

In Armenië worden dezelfde soort stopcontacten gebruikt als in Nederland.
U kunt dus gewoon al uw elektronica meenemen zonder aanpassingen.

Taal

De Armeense taal heeft een eigen schrift, dat in de 5e eeuw door de monnik Mashtots is ontworpen. Net als in alle landen van de voormalige Sovjet-Unie spreken oudere mensen nauwelijks andere talen zoals Engels. De jongere generaties spreken wel steeds vaker Engels. 

Gelukkig is de taal voor onze reisgroepen geen probleem, aangezien de reisleiding u intensief bijstaat in zowel vertalingen als contact met de lokale bevolking. Het is de moeite waard om zelf ook wat Armeense woordjes in te studeren, de lokale bevolking zal dat zeker waarderen. Voor de reis ontvangt u een handige woordenlijst en na wat oefenen zult u snel het enthousiasme van de Armeniërs opmerken.

Valuta

In Armenië betaalt men met de Armeense dram. (1 euro is +- 500 dram) Geld pinnen is mogelijk, pinnen in winkels en supermarkten is over het algemeen ook mogelijk in Yerevan, maar het meest gebruikelijke is contant betalen.
Daarnaast raden we aan grote(re) bedragen eenmalig te pinnen, aangezien geld opnemen € 2,50 per opname kost. Aan transacties via de pinpas zelf zijn geen kosten verbonden. In de meeste dorpen kan men vaak niet pinnen.

Tijdverschil

Tijdens de zomertijd is het in Armenië 2 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Armenië 3 uur later. In de zomermaanden komt de zon in Armenië op rond 5:30 en gaat onder rond 20:30. Tijdens het voorjaar en de wintermaanden komt de zon op rond 7:00 en gaat weer onder rond 18:30. De gemiddelde dag in het jaar heeft in Armenië zo’n 13 uren daglicht, ongeveer gelijk aan de waarden van Nederland.

Reisverzekering

Onze reizen worden exclusief de reisverzekering aangeboden. U kunt individueel een reisverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij naar keuze. Mocht u hierbij tegen moeilijkheden aanlopen of vragen hebben, dan helpen wij u uiteraard graag en kosteloos.
Dit geldt ook voor adviezen die op wat voor manier dan ook met de reizen te maken hebben.

Webdesign en realisatie doorZJ Studio
Webdesign en realisatie door
ZJ Studio