Feiten Georgië

In Georgië spreekt men Georgisch en de taal bestaat uit een geheel eigen alfabet. De hoofdstad van Georgië is Tbilisi, een oude, maar toch moderne stad. Het land is 69 700 km2 groot. De regeringsvorm is een republiek. Het inwonersaantal is 4.926.330 (2017). De hoogste berg is de Sjchara (5.193 m).

De vlag van Georgië bestaat uit een wit oppervlak met vijf rode kruizen, ook wel de Vijfkruisvlag genoemd. De kruizen staan voor Christus en de vier evangelisten, ook staan deze kruizen voor de vijf wonden van Christus. Het wit staat voor onschuld, reinheid en wijsheid. Het rood staat voor moed, dapperheid en liefde.

Klimaten in Georgië

In het najaar is Georgië goudgekleurd. De gemiddelde temperatuur is 18 graden. Voor de reis is het belangrijk om zowel T-shirts als een dikke trui en/of vesten mee te nemen, aangezien wij door verschillende gebieden (en hoogtes) reizen. Dus wij adviseren kleding in laagjes.

In de lente is Georgië mooi groengekleurd, de zon schijnt en de temperatuur is gemiddeld 21 graden. Hoog in de bergen ligt nog wat sneeuw. De natuur is in volle bloei en doet iedereen versteld staan. Er zijn volop dieren te vinden en deze tijd is dan ook extra fotogeniek.

De zomers in Georgië zijn zonnig. De zomerperiode begint in juni en duurt tot ongeveer halverwege september. In deze periode liggen de temperaturen overdag (afhankelijk van de hoogte) tussen de 22 en 37 graden Celsius. Ondanks de ligging aan zee, zijn er in de zomer gebieden waar geen regen valt.

De winter begint in december en duurt tot en met februari. In de winter zal het tot -3 kunnen vriezen. In de berggebieden valt dan veel sneeuw, ideaal voor wintersport.
Praktische Informatie

Visum

Een aanvullend visum is niet nodig tijdens een reis naar Georgië. Aangezien Georgië geen deel uitmaakt van de Europese Unie, is reizen met een ID-kaart niet mogelijk. Een geldig paspoort (met een minimale geldigheid van 3 maanden na terugkomst) is vereist als reisdocument.

 

Elektriciteit

In Georgië worden dezelfde soort stopcontacten gebruikt als in Nederland. U kunt dus gewoon al uw elektronica meenemen zonder aanpassingen.

Taal

Georgisch is een Zuid-Kaukasische taal. Ruim 7 miljoen mensen spreken Georgisch. De taal heeft een eigen alfabet, ontworpen door Mesrop Mashtots (de Armeense monnik, die ook het Armeense alfabet ontworpen heeft). Het telt vijf klinkers en 28 medeklinkers. In de taal komen veel combinaties van medeklinkers voor, denk aan Mtkvari.

Gelukkig is de taal voor onze reisgroepen geen probleem,
aangezien de reisleiding u intensief bijstaat in zowel vertalingen als contact met de lokale bevolking. Het is de moeite waard om zelf ook Georgische woordjes in te studeren. Voor de reis ontvangt u een handige woordenlijst en na wat oefenen zult u snel het enthousiasme van de Georgiërs opmerken.

Valuta

In Georgië betaalt men met de Georgische Lari (3 euro is +- 10 lari) Geld pinnen is mogelijk, pinnen in winkels en supermarkten is over het algemeen ook mogelijk. Pinnen kost 2,50 per keer. Aan transacties via de pinpas zelf zijn geen kosten verbonden.

Tijdverschil

Tijdens de zomertijd is het in Georgië 2 uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Georgië 3 uur later. In de zomermaanden komt de zon in Georgië op rond 6:00 en gaat onder rond 20:00. Tijdens het voorjaar en de wintermaanden komt de zon op rond 8:00 en gaat weer onder rond 17:30. De gemiddelde dag in het jaar heeft in Georgië zo’n 13 uren daglicht, ongeveer gelijk aan de waarden van Nederland.

Reisverzekering

Onze reizen worden exclusief  reisverzekering aangeboden. U kunt individueel een reisverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij naar keuze. Mocht u hierbij tegen moeilijkheden aanlopen of vragen hebben, dan helpen wij u uiteraard graag en kosteloos.
Dit geldt ook voor adviezen die op wat voor manier dan ook met de reizen te maken hebben.