Tatev, het dorp ligt in de provincie Syunik in het zuiden van Armenië en is een van de meest bezochte bestemmingen van Armenië.  De grootste trekpleister is het 9e eeuwse Kloostercomplex van Tatev  aan de rand van een  diepe kloof, waardoor  de Vorotan rivier stroomt. Het kloostercomplex,  inclusief de omgeving en de Vorotan vallei, is in 1995 aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO toegevoegd.

Tatev

Legende

Veel legendes omhullen Tatev. De naam ‘Tatev’ wordt vaak verschillend uitgelegd. Volgens de traditie is het klooster genoemd naar de heilige Thaddeus de apostel, die in deze regio predikte. De naam Taddeus is geëvolueerd in Tatev.

De populaire etymologie omvat een legende die vertelt over een evenement dat is verbonden met de constructie van de hoofdkerk. Een leerling klom stiekem naar de top van de toren met de bedoeling een kruis van zijn eigen ontwerp te plaatsen. Echter, de leerling werd tijdens zijn afdaling door zijn meester opgemerkt. Geschokt door zijn ontdekking verloor de leerling zijn steun en viel in de afgrond. Op dat moment riep hij God op om hem vleugels te geven, wat in het oud Armeens is: ‘Ta Tev’.

Legende

Veel legendes omhullen Tatev. De naam ‘Tatev’ wordt verschillend uitgelegd. Volgens de traditie is het klooster genoemd naar de heilige Thaddeus de apostel, die in deze regio predikte. De naam Taddeus is geëvolueerd in Tatev.

De populaire etymologie omvat een legende die verteld over een evenement dat is verboden met de constructie van de hoofdkerk. Een leerling klimt stiekem naar de top van de toren met de bedoeling een kruis van zijn eigen ontwerp te plaatsen. Echter, de leerling wordt tijdens zijn afdaling door zijn meester opgemerkt. Geschokt door zijn ontdekking verliest de leerling zijn steun en valt in de afgrond.  Op dat moment roept hij God op om hem vleugels te geven, wat in het oud Armeens is: ‘Ta Tev’.

Geschiedenis

Vóór het Christendom was het Tatev klooster een thuisbasis van een heidense tempel, na de 4e eeuw werd deze vervangen door de huidige hoofdkerk.

Tijdens de aanvallen van de Mongoolse krijgsheer Timoer Lenk in de veertiende eeuw werd het klooster geplunderd, verbrand en ontdaan van een aanzienlijk deel van het territorium. Meerdere invallen en plunderingen volgden. Het klooster werd nogmaals zwaar beschadigd na een aardbeving in 1931, waarbij de koepel en klokkentoren van de St. Paulus en Petrus kerk werden vernietigd.

Geschiedenis

Vóór het Christendom was het Tatev klooster een thuisbasis van een heidense tempel, na de 4e eeuw werd deze vervangen door de huidige hoofdkerk.

Tijdens de aanvallen van de Mongoolse krijgsheer Timoer Lenk in de veertiende eeuw werd het klooster geplunderd, verbrand en ontdaan van een aanzienlijk groot deel territorium. Meerdere invallen en plunderingen volgden. Het klooster werd nogmaals zwaar beschadigd na een aardbeving in 1931, waarbij de koepel en klokkentoren van de St. Paulus en Petrus kerk werden vernietigd.

Universiteit

Gedurende de 14e en 15e eeuw  heeft het Tatev klooster een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het culturele leven in Armenië. De belangrijkste Middeleeuwse Universiteit van Armenië bevond zich in het klooster. Ook diende het klooster als een opslagplaats voor duizenden waardevolle manuscripten, monastieke en officiële documenten en contracten.

De Universiteit van Tatev had drie afdelingen, de eerste droeg bij aan de vooruitgang van wetenschap, humaniora, religie, filosofie, grammatica, literatuur en geschiedenis. Ook werken van o.a. Plato, Aristoteles, het Oude en het Nieuwe testament werden bestudeerd. In de tweede afdeling  was er aandacht voor kalligrafie, artistiek ontwerp van boeken en de ontwikkeling van miniaturen en muurschilderingen. De derde afdeling omvatte oude muziek en musicologie.

Geleerden van de Universiteit droegen bij aan het behoud van de Armeense cultuur en geloofsbelijdenis tijdens een turbulente periode in de geschiedenis van Armenië.

Universiteit

Gedurende de 14e en 15e eeuw  heeft het Tatev klooster een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het culturele leven in Armenië. De belangrijkste middeleeuwse universiteit van Armenië bevond zich in het klooster. Ook diende het klooster als een opslagplaats voor duizenden waardevolle manuscripten, monastieke en officiële documenten en contracten.

De universiteit van Tatev had drie afdelingen, de eerste droeg bij aan de vooruitgang van wetenschap, humaniora, religie, filosofie, grammatica, literatuur en geschiedenis. Ook werken van o.a. Plato, Aristoteles, het Oude en Nieuwe testament werden bestudeerd. In de tweede afdeling  was er aandacht voor kalligrafie, artistiek ontwerp van boeken en de ontwikkeling van miniaturen en muurschilderingen. De derde afdeling omvatte oude muziek en musicologie.

Geleerden van de universiteit droegen bij aan het behoud van de Armeense cultuur en geloofsbelijdenis tijdens een turbulente periode in de geschiedenis van Armenië.

Kabelbaan

Kabelbaan ‘Wings of Tatev’

In 2008 is de Stichting Tatev Revival opgericht met als belangrijkste doel: de restauratie van het Tatev-klooster. In 2010 werd ’s werelds langste kabelbaan (5750 m lang) gelanceerd genaamd: ‘Wings of Tatev’. Met de kabelbaan bereik je het klooster niet alleen sneller, maar ook op een indrukwekkende wijze. De winst van de kabelbaan wordt geïnvesteerd in de restauratie van het Tatev klooster complex.

Kabelbaan

Kabelbaan ‘Wings of Tatev’

In 2008 is de Stichting Tatev Revival opgericht met als belangrijkste doel de restauratie van het Tatev-klooster. In 2010 werd ’s werelds langste kabelbaan (5750 m lang) gelanceerd genaamd ‘Wings of Tatev’. Met de kabelbaan bereik je het klooster niet alleen sneller, maar ook op een indrukwekkende wijze. De inkomsten van de kabelbaan worden geïnvesteerd in de restauratie van het Tatev klooster complex.

De langste kabelbaan ter wereld, ‘Wings of Tatev’ is opgenomen in het Guinness Book of Records.